Pages

Wednesday, January 26, 2011

Jangan buang sampah itu duit !

Orang kita bila tengok aje sampah, mula rasa mual, loya, jijik.
Tapi bagi sesetengah golongan pula, sampah itu adalah sesuatu yang amat istimewa.
Dengan sampah itulah mata pencarian mereka.
Percayakah anda jika penulis katakan bahawa pemungut sampah itu sebenarnya lebih berduit dari seorang pekerja yang berpakaian kemeja kemas lengkap bertali leher?
Itulah realiti.
RM80 sehari adalah nilai gaji minima seorang pemungut sampah yang rajin.

Bila dibandingkan seorang pekerja berpakaian kemas dengan seorang pemungut yang berpakaian lusuh,koyak rabak dan busuk, penulis teringat kata-kata seorang pakcik kepada penulis beberapa tahun lepas.

"dik, kau kerjalah rajin-rajin. Biarlah luaran kita selekeh yang penting dompet kita penuh. Biarlah orang pandang kita sebelah mata yang penting akaun bank kita penuh,"

Pakaian kemas atau busuk bukan isunya.
Rajin atau Malas adalah persoalannya.
Sampai bila kita nak menyokong kenyataan ini "melayu pemalas" ?

Friday, January 14, 2011

MARUAH



Mana pergi maruah you
you taw you di kenali
family you pon di kenali
orang kenal you
orang kenal family you


Mana pergi maruah you
apa yang you buat orang tengok
family you buat orang tengok
sebab you di kenali


Mana pergi maruah you
nanti fitnah datang baru you nak jaga maruah you
nanti orang kata pasal family you baru nk jaga maruah you
nanti nasi jadi bubur
nanti sudah terhantuk baru tengadah


Mana pergi maruah you
you taw tak apa you buat tu salah
taw atau tataw atau buat buat tataw
you taw tak apa family you buat tu salah
taw atau tataw atau buat buat tataw


Mana pergi maruah you
Mana pergi maruah family you
Jagalah setiap apa you buat
Awasilah apa family you buat

I ingatkan you
you ingatkan I
kita sama sama beringat

Wednesday, January 12, 2011

Deftones Live in Malaysia !!!

 
DEFTONES temui peminat 14 Februari.
Industri muzik negara rancak dengan kehadiran lebih ramai artis antarabangsa

SEPANJANG tahun lalu, peminat muzik negara ini berpeluang menikmati pelbagai konsert artis antarabangsa, yang turut menjadikan Kuala Lumpur sebagai sebahagian persinggahan konsert jelajah dunia mereka.
Sebahagian besar daripada konsert penyanyi mahupun kumpulan luar negara pula dilihat tidak mengecewakan, dari segi persembahan artis itu sendiri mahupun sambutan yang diterima oleh mereka yang membolehkan lebih ramai nama besar pada peringkat dunia menjadikan ibu kota ini sebagai lokasi pertunjukan seterusnya.
Tahun lalu, konsert Tom Jones, Slash, Paramore, Usher, Wonder Girls, Adam Lambert dan Ne-Yo ialah antara persembahan yang mendapat perhatian ramai. Pada awal tahun ini, beberapa nama popular dari Barat terus disenaraikan, bagi menyemarakkan lagi suasana industri muzik negara ini.

Sebagai pembuka tirai 2011, kumpulan rock Amerika yang pernah memenangi Persembahan Metal Terbaik pada Anugerah Grammy 2001, Deftones, akan menggegarkan ibu negara dalam konsert sulung mereka di negara ini.

Selain Malaysia, kumpulan yang berasal dari Sacramento, California, itu turut memilih beberapa negara lain seperti Singapura, Indonesia, Thailand dan Filipina sebagai lokasi konsert jelajah mereka pada tahun ini.

Bagaimanapun, peminat di negara ini sedikit bertuah apabila kumpulan yang diasaskan pada 1988 itu memilih tarikh istimewa, hari memperingati kekasih, sebagai tarikh persembahan.
Konsert yang bakal berlangsung KL Live, Jalan Sultan Ismail bermula jam 8.30 malam itu dianjurkan oleh Fat Boys, manakala penaja utama pula ialah Tune Talk.

Ketua Pegawai Eksekutif Tune Talk, Jason Lo, berkata pihaknya membawa masuk kumpulan rock metal terkenal Amerika itu disebabkan permintaan yang tinggi daripada peminat.


“Biarpun siri penjelajahan konsert Deftones akan membabitkan beberapa negara di Asia ini seperti Singapura, Indonesia, Thailand dan Filipina, namun Deftones memilih negara ini untuk tarikh paling istimewa, 14 Februari, sebagai tarikh konsert mereka.

“Ini adalah hadiah yang sangat bermakna buat golongan peminat lelaki sekiranya teman wanita mereka membelikan tiket Deftones dan menghadiahkan kepada mereka.

“Pihak kami juga sangat berbesar hati apabila dapat memenuhi permintaan peminat dengan membawa lebih ramai artis antarabangsa mengadakan persembahan di negara ini,” katanya yang ditemui selepas sidang media baru-baru ini.

Deftones yang muncul bersama album Diamond Eyes pada tahun lalu menonjolkan identiti muzik tersendiri dengan muzik yang berat tetapi lebih kepada elemen artistik hingga mampu meraih pelbagai anugerah.

Mereka pernah meraih jualan album mencecah platinum menerusi album Adrenaline (1995) dan White Pony (2000), selain tahap emas bagi album Around The Fur (1997) serta Deftones (2003).


Album pertama kumpulan ini yang dijual secara meluas ialah Around The Fur pada 1997 dan menerusi album itu, mereka dikenali hasil populariti lagu My Own Summer dan Be Quiet And Drive.

Deftones dibarisi oleh Chino Moreno, Frank Delgado, Abe Cunningham, Chi Cheng dan Stephen Carpenter. Sehingga kini, Deftones sudah pun memiliki enam album, dengan album terbaru, Eros, akan memasuki pasaran dalam masa terdekat.


resource : Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my
2011/01/13

Monday, January 10, 2011

Well Done !

u make me smile
u dah berjaya make me smile
im very happy at all
showing all ur face
all ur behind
its okay i will telan all that
yeah !
good job
maybe u tak terlintas nk hurt any1
coz i know u
im typing ni pon not to blame on u
just typing aje
coz tanak simpan
takot jadi penyakit
do it la all u can do
i tade hak nk halang u pon
coz u adalah u. im nothing on u pon isnt
am i touching?
am i typing here and why?
show to people what is my mood/status ?
NO
tell people what i feel ?
NO
cerita kat orang about my life ?
NO
menagih simpati ?
NO
jadi lelaki bunga bunga gedik ?
NO
its just, i tanak simpan bnda yg wat i saket. just it. tanak simpan benda busuk.
YES !

*si bengis Rambo juga ada cinta.

Sunday, January 2, 2011

WELCOME 2011 !!!















sekarang bukan zaman bermenung
eh taun taun sebelom ni pon cetu gak
tp taun 2011 ni kena lagi kuat azam tu
lagi cekal
lagi tabah
menhadapi liku liku kehidupan
ececeh jambu tol ayat tu

Malaysia
ekonomi dalam keadaan baik jek
orang cakap harga itu harga ini naik
sume harga naik
bagi gua itu normal je kot
global punya hal nak wat cane
macam zaman jepon dulu gak
macam zaman P Ramlee gak
bermodalkan 0.5sen je da bole hirup ABC air batu campur
ssluuurp....





















politik lak?
hurm
hura hura la
gua pon tataw kenapa jadi begini
terlalu taksub
terlalu mengejar cita cita
kemaruk
sampai ada benda yg taleh wat dowang wat gak
dowang langgar
senang cakap
pentingkan diri sendiri
gunalah kuasa yang ada pada kalian tu selagi bole
kami rakyat ada mata ada telinga ada hati
korang watla apa korang nk wat
tp ini negara, negara kami, korang kami yg pilih
berbuat baik, korang kami pilih.

papepon
Malaysia da semakin maju
semakin terkenal
semakin berjaya
2011
masa untuk kite sama sama berjuang
untuk terus berjaya
demi Agama Bangsa dan Negara
dan juga
untuk kehidupan diri sendiri

kerja kuat
duit lebat
hidup hebat !